Çevre Yönetimi

VakıfBank olarak yaşamımıza meydan okuyan iklim değişikliği ve kontrolsüz atıklar gibi çevre sorunlarının toplum için acil çözüm üretilmesi gereken önemli konular olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle, Yönetim Kurulumuzun 2015 yılında almış olduğu kararla Destek Hizmetleri Başkanlığı altında Çevre Yönetim Servisi’ni kurduk. 10 tam zamanlı çalışanımızın görev yaptığı Çevre Yönetim Servisi;

  • Kaynak tüketim takibi yapar, tasarruf önlemleri alır ve çalışanlar ile tüketim verilerini paylaşır,
  • Karbon emisyon verilerini hesaplar ve azaltım çalışmalarını yürütür,
  • Karbon Saydamlık Projesi (CDP) raporunu hazırlar,
  • Tehlikeli ve tehlikesiz atık takibi yapar, yerel ve uluslararası mevzuatlara uygun şekilde bertarafını sağlar ve atıkların azaltımına ilişkin aksiyon alır.
  • 2022 yılı itibariyle Su Ayak İzi Projesi (CDP) raporunu hazırlar,

Çevre Yönetim Sistemi

Çevre yönetim çalışmalarımız ile 2017 yılında, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi belgesini alarak bankacılık faaliyetlerimizin çevreye doğrudan etkilerini uluslararası standartlara uyumlu şekilde yönettiğimizi belgelendirdik. 2021 yılında tüm VakıfBank çalışanlarının ISO 14001 sertifikalı binalarda çalışmasını sağladık.

Her yıl tüm lokasyonlarımızda Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince iç denetimler, bağımsız denetçi firmalar aracılığıyla dış denetimler gerçekleştiriyoruz. Denetimlerde uygunsuzluk oluşması halinde düzeltici faaliyet formu oluşturarak sorunun çözümü için çalışmalar yapıyoruz. Oluşturduğumuz prosedürler ile Çevre Yönetim Sistemi’nin çalışmalarımızda koordinasyonunu ve etkinliğini sağlıyoruz.

  • Atık Kontrol Prosedürü
  • Çevre Boyutları Değerlendirme ve Kontrol Planları Prosedürü
  • İç Denetim Prosedürü
  • Uygunsuzluk ve Düzeltici Faaliyetlerin Tespiti Prosedürü
  • Yasal ve Diğer Gerekliliklerin Belirlenmesi ve Takibi Prosedürü
  • Yönetimin Gözden Geçirilmesi Prosedürü

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamındaki eğitimlerimiz sayesinde 2021 yılsonu itibarıyla 1346 çalışanımızı sertifikalandırdık; böylece 878 şubemizde en az bir sertifikalı çalışanımız bulunuyor. 2020 yılında hedeflediğimiz gibi 2021 yılında tüm çalışanlarımıza E-ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi eğitimi atanmış olup, 6.024 çalışanın faydalanması sağlanmıştır.

İklim Değişikliği ve Emisyon Yönetimi

Faaliyet, ürün ve hizmetlerimizin iklim üzerinde etkisi olduğu bilinciyle, çağımızın en önemli sorunu olan iklim değişikliğinin yarattığı etkileri risk değerlendirme sürecinin önemli bir parçası olarak görüyoruz. Bu riskleri etkin şekilde yöneterek hem düşük karbon emisyonu hem de düşük su tüketimini teşvik eden ekonomiye geçişte aktif rol oynamak hedeflerimiz arasında bulunuyor. Tüm bu sebeplerle faaliyetlerimiz sırasında ortaya çıkan çevresel etkileri ve karbon emisyonunu azaltmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda çevresel performansımızı elektronik bir veri tabanı sistemi ile izliyor, tüm lokasyonlarımızda enerji, atık ve su verilerini bu sistem üzerinden takip ediyor, çevresel etkilerimiz, karbon salınımlarımız ve enerji tüketimimizi azaltmak için sürekli çalışıyoruz.

2019 yılında, birçok uluslararası öncü organizasyonun liderliğinde yürütülen Bilim Temelli Hedef girişimine (Science Based Targets initiative) katılarak karbon emisyonu azaltım taahhüdünü açıklayan ilk Türk kamu kuruluşu olduk ve çevre alanındaki duyarlılığımızı bir kez daha gösterdik. Bankacılık kriterleri açıklanana dek Yönetim Kurulumuzun belirlemiş olduğu yıllık;

  • %2 Metrekare başına sarf edilen elektrik tüketimi,
  • %2 Metrekare başına sarf edilen doğalgaz tüketimi,
  • %2 Kişi başı kullanım suyu tüketimi,
  • %2 Kişi başı kâğıt kullanımı,
  • %2 Toplam karbon ve sera gazı emisyonu azaltım hedeflerine ulaşmak için çalışıyoruz.

Bu bağlamda; merkezi ısıtma soğutma sistemlerini, enerji verimliliği yüksek sunucuları, A sınıfı inverterli klimaları, enerji verimli ürünleri kullanıyoruz. Aydınlatmalarda LED sistemleri kullanıyor, merkezi olarak bilgisayar ve telefonları, belirlenen saatlerden sonra kapatıyoruz. Tüm bu uygulamalarla enerji tasarrufu sağlıyor, karbon ve su salımlarımızın takibi ve raporlamasını Sera Gazı Emisyonu Veri Toplama ve Hesaplama Yönetmeliğine uygun olarak yapıyoruz. Ayrıca iklim değişikliği stratejisi, yönetişimi, risk yönetimi, karbon emisyon miktarı ve bu konulardaki hedeflerimizi Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği Programına raporlayarak, bu konudaki performansımızı yatırımcılarımız ve kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. 2022 yılı itibariyle CDP ‘nin Su programına raporlama sunmayı hazırlanıyoruz. 2015 yılından beri raporlama yaptığımız CDP İklim Değişikliği programı kapsamında 2021 yılında da B seviyesinde olan performans skorumuzu devam ettirdik ve programa Türkiye’den katılan bankalar arasında en yüksek notu elde edenler arasında olduk.

Kampanyalarımızda ürünlerimize ait fırsatların yanı sıra müşterilerimize sosyal ve çevresel konularda farkındalık yaratmak üzere teklifler de sunuyoruz. Bu kapsamda, ekstreleri basılı giden müşterilerimizin ekstre gönderim tercihlerini e-ekstreye dönüştürmek adına talep topluyor ve müşterilerimize dijital ekstre gönderilmesini sağlıyoruz. Kurum İçi Sosyal Sorumluluk Projelerimiz kapsamında “Her yıla bir orman” kampanyalarımızla VakıfBank Hatıra Ormanları oluşturuyor, fidan dikim etkinlikleri gerçekleştiriyoruz.

Yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik vererek sürdürülebilir enerji yatırımlarına ve projelerine finansman desteği sağlıyoruz. 2021 yılında 22 adet toplam 998,4 MW ‘lık yenilenebilir enerji projesine 4.4 milyar TL’nin üzerinde finansman desteği sağladık. Elektrik ihtiyacımız içerisinde yenilenebilir kaynaklardan üretilmiş elektrik miktarını arttırma çalışmaları yürütüyoruz. 2020 yılında %25 seviyesinde olan yenilenebilir kaynaklardan üretilmiş elektrik miktarını 2021 yılında %80 seviyesine yükselttik. 2022 yılı başından itibaren ise elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini belgeleyen uluslararası sertifikasyon sistemi olan I-REC’e dahil olduk.

Çalışanlarımıza enerji verimliliği ve iklim değişikliği konularında eğitimler vererek, bu konularda bilinci artırmak ve hem Banka içinde hem de Banka dışında enerji tasarrufu, atıkların kaynağında ayrıştırılması gibi konularda çevreye duyarlı davranış modellerini geliştirmeye çalışıyoruz. Bu kapsamda 2021 yılında çalışanlarımıza 400 saat sınıf içi 3.307 saat çevrimiçi sürdürülebilirlik konulu eğitim,8.144 saat çevrimiçi çevre konulu eğitim verdik.

Atık Yönetimi

Hizmet ağımızın sürekli genişlemesi ihtiyaç duyulan enerji miktarımızdaki artışla birlikte oluşan atık miktarımızı da yükseltmektedir. Buna karşın kişi başı atık oluşum miktarlarımızı azaltma çalışmaları yürütmekteyiz. Bu bağlamda; kurum içi ve dışı yazışmaların elektronik ortama alınması, faks makinalarının kaldırılarak elektronik ortama alınması uygulamalarını faaliyete geçirerek oluşan atık miktarlarımızı azaltmaya ve tüm lokasyonlarımızda geri dönüşüm kutuları bulundurarak geri dönüşüm oranımızı arttırmaya devam ediyoruz. Tehlikeli ve tehlikesiz atıklarımızın yönetimini tamamlayarak yerel ve uluslararası mevzuatlara uygun hale getirdik.

Elektronik atıklarımızın yönetiminde ürünlerin atık olarak kabulünden önce işlemden geçirerek çalışır durumda bulunan ürünlerimiz için bağış kampanyaları düzenliyoruz.

2019 yılında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Sıfır Atık Projesi (Zero Waste) sistem kayıtlarımızı tamamladık ve 2021 yılı sonu itibariyle belgelendirme başvuruları tamamlanmıştır. “Sıfır Atık” konulu eğitim, Banka’nın eğitim portalı üzerinden tüm çalışanlarımıza sunulmuş olup, 6.174 kişi faydalanmıştır.